torsdag 24 juli 2008

Ny medicin mot resistent hiv

Ett läkemedel mot hiv som angriper viruset på ett nytt sätt fungerar mycket bra när andra mediciner inte längre hjälper. Det visar två stora undersökningar som i dag publiceras i den framstående medicinska tidskriften New England Journal of Medicin.

Studierna omfattade 699 patienter med multiresistent hiv. Alla fick behandling med tre olika hiv-mediciner. Två tredjedelar av dem, slumpmässigt valda, fick dessutom det nya läkemedlet Raltegravir.
Efter knappt ett år hade två tredjedelar av patienterna som fick Raltegravir mycket låga virusnivåer. Det var dubbelt så många som i gruppen som fick en verkningslös placebo i stället. Låga virusnivåer betyder att patienten mår bra.

- Det är viktiga och intressanta data, säger professor Jan Albert vid Karolinska institutet i Stockholm.

Olika läkemedel angriper hiv-viruset i olika delar i livscykeln. Ett viktigt steg är när viruset bygger in sin egen arvsmassa i våra celler. Cellerna luras sedan att massproducera virus.

Det nya läkemedlet verkar genom att försvåra inlagringen av virusets arvsmassa i cellerna. Det har inget tidigare läkemedel lyckats med. Därför fungerar Raltegravir även mot multiresistent hiv. En ytterligare fördel är att det har ganska få biverkningar.

- Men skulle man använda enbart Raltegravir då blir många patienters virus resistent mot det också. Det måste vara en del av en kombinationsbehandling, säger Jan Albert.

HIV-Centrum vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge har haft tillgång till Raltegravir de senaste månaderna.

- Vi har behandlat några patienter som varit resistenta mot andra medel. Den lilla erfarenhet vi har hittills är att det har fungerat bra, säger Anders Enocksson, läkare vid Hiv-Centrum.

Antalet patienter som utvecklat multiresistenta virus är dessbättre ganska litet i Sverige, men gruppen finns. Enstaka personer har också blivit smittade av redan multiresistenta virus.

- En kombinationsbehandling med det nya läkemedlet kan ge ett bra liv åt patienter som annars inte skulle ha det, säger Jan Albert.

Artikel från DN

Inga kommentarer: